Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@07:17:40 GMT

امشب سیارک هائومیا در مقابله خورشیدی قرار دارد

تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۲۴۶۳۸

امشب سیارک هائومیا در مقابله خورشیدی قرار دارد

کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان گفت: سیارک هائومیا سه‌شنبه –سی‌ام فروردین ماه- حدود ساعت ۲۰:۴۱ تقریبا ۲۱ درجه بالای افق شرقی در دسترس است.

فاطمه فخرایی‌فرد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: ماه سه‌شنبه _سی‌ام فروردین ماه_ در موقعیت اوج خورشیدی قرار می‌گیرد؛ مدار ماهانه ماه به دور زمین آن را به دورترین نقطه خود از خورشید یا همان نقطه اوج با فاصله 1.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

006 AU یا واحد نجومی از خورشید منتقل می‌کند.

وی افزود: این پدیده همیشه تقریباً همزمان با ماه کامل رخ می‌دهد و در این لحظه فاصله زمین و خورشید 1.004 AU و ماه در فاصله 1.006 AU از خورشید قرار می‌گیرد. فاصله بین زمین و ماه نیز حدوداً 0.002 AU یا ۳۶۵ هزار کیلومتر است. زمان طلوع و غروب ماه به ترتیب ۲۱:۱۲ و ۰۸:۱۰ روز بعد است که در واقع ماه در این وضعیت تقریباً ۹۰ درصد روشنایی دارد و در صورت فلکی میزان قرار دارد.

سیارک هائومیا در مقابله خورشیدی

کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان اضافه کرد: هائومیا سومین سیاره کوتوله نزدیک به خورشید است که در واقع یک شکل کشیده و خاص غیرکروی دارد. این سیارک به کمربند کوئیپر متعلق است و در موقعیت مقابله در منظومه شمسی در مقابل خورشید قرار دارد و کل شب در صورت فلکی عوا قابل رصد است؛ نیمه شب به بالاترین ارتفاع خود در آسمان می‌رسد.

وی تصریح کرد: این سیارک از موقعیت رصدخانه لارستان سه شنبه _سی‌ام فروردین ماه_ حدود ساعت ۲۰:۴۱ تقریباً ۲۱ درجه بالای افق شرقی در دسترس است و ساعت ۰۱:۳۴ بامداد ۷۸ درجه بالای افق جنوبی به بالاترین نقطه خود در آسمان بالای سر ما می‌رسد سپس ساعت ۰۵:۲۵ روز بعد، حدوداً زمانی که در ارتفاع ۳۵ درجه‌ای بالای افق شرقی قرار دارد غیرقابل دسترس می‌شود و دیگر نمی‌توان آن را رصد کرد. رصد این سیارک با قدر ۱۷.۳ با کمک یک تلسکوپ امکان‌پذیر است و در موقعیت مقابله خورشیدی حدوداً 49.28 AU یا واحد نجومی از خورشید فاصله دارد.

ماه در حضیض زمینی

فخرایی فرد اظهار کرد: ماه سه‌شنبه _سی‌ام فروردین‌ماه_ به نزدیک‌ترین نقطه در مدار گردش خود به دور زمین می‌رسد و در واقع کمی بزرگ‌تر از زمان‌های دیگر به نظر می‌رسد. در واقع ماه از فاصله ۳۶۵ هزار کیلومتری زمین عبور می‌کند و در قطر زاویه‌ای ۳۲.۷۱ دقیقه قوسی ظاهر می‌شود. فاصله ماه از زمین یکسان نیست زیرا مدار آن کاملاً دایره‌ای نیست و یک مسیر بیضی شکل را در آسمان طی می‌کند. فاصله ماه از زمین در چرخه ۲۹.۵ روزه خود، ۱۴ درصد بین ۳۵۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر در حضیض و ۴۰۶ هزار و ۷۰۰ کیلومتر در اوج، تغییر می‌کند. اندازه زاویه‌ای آن نیز با همین فاکتور متفاوت است و بین ۲۹.۴ و ۳۳.۵ دقیقه قوسی متفاوت است؛ البته روشنایی آن نیز دچار تغییر می‌شود.

وی افزود: امشب کوژماه ۱۸ روزه حدوداً ۸۵ درصد روشنایی دارد و ساعت ۲۱:۱۲ طلوع می‌کند و ۰۸:۱۰ روز بعد غروب می‌کند و در صورت فلکی عقرب قرار دارد.

کد خبر 569444

منبع: ایمنا

کلیدواژه: نجوم رویداد نجومی رویدادهای نجومی پدیده نجومی رویداد نجوم عکاسی نجومی پدیده نجومی امروز پدیده های نجومی رویداد نجومی امشب آسمان امشب ایران شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سی ام فروردین ماه بالای افق سه شنبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۲۴۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیارکی که بر فراز برلین منفجر شد

به گزارش تابناک به نقل از خبرآنلاین، اگرچه دانشمندان حرکت سیارکی را که زمستان گذشته در بر فراز شهر برلین منفجر شده بود، پیش‌بینی کرده بودند اما ویژگی عجیب‌تری در مورد این سیارک وجود دارد. این سیارک با نام ۲۰۲۴ BX۱ از هر چیزی که تا کنون در نزدیکی زمین دیده شده، سریع‌تر می‌چرخید!
 

 اوایل روز یکشنبه ۲۱ ژانویه گذشته به وقت آلمان، سیارکی تقریباً یک متری بر فراز برلین در جو زمین سوخت و آذرگوش درخشانی را تولید کرد که مردم در سرتاسر اروپا توانستند آن را به‌راحتی ببینند. این سیارک کوچک‌تر از آن بود که بتواند زمینی‌ها را درمعرض خطر قرار دهد، با این حال ناسا از قبل می‌دانست که چنین سنگی در راه است و برخورد آن را پیش‌بینی کرده و به جهان اطلاع داده بود.

اما این سیاره حیرت‌آورتر از هر چیزی بود که فکرش را بکنید؛ زیرا دانشمندان به کمک راهی جدید توانسته‌اند سرعت حرکت سیارک ۲۰۲۴ BX۱ را محاسبه کنند و نتیجه آن بسیار جالب بود: ۲۰۲۴ BX۱ از هر شیء که تا کنون در نزدیکی زمین دیده شده است، سریع‌تر می‌چرخید! این سیارک که BX۱ ۲۰۲۴ نام گرفته، با سرعت ۵۰هزار کیلومتر بر ساعت حرکت می‌کرد و هر ۲٫۶ ثانیه، یک‌بار به دور خودش می‌چرخید؛ این سرعت چرخش وضعی سریع‌ترین سرعتی است که تا کنون برای یک سیارک ثبت شده است.

  تا پیش از این، رکورد سریع‌ترین چرخش سیارک متعلق به سیارکی به نام ۲۰۲۰ HS۷ بود که دوره چرخش آن ۲٫۹۹ ثانیه بود. این سیارک بین ۴ تا ۸ متر قطر داشت و تنها کمی بزرگتر از ۲۰۲۴ BX۱ بود که البته همین اختلاف کم، توضیح مناسبی برای چرخش سریع‌تر BX۱ ۲۰۲۴ است. سیارک‌ها به دلایل مختلفی می‌چرخند، از آنجایی که سیارک‌های کوچک‌تر فشرده‌ترند، سریع‌تر از سیارک‌های بزرگ‌تر می‌چرخند. ماکسیم دووگل، فیزیکدان دانشگاه مرکزی فلوریدا می‌گوید: «آن‌ها بقای تکانه زاویه‌ای دارند، بنابراین می‌توانند سریع‌تر بچرخند».

دووگل و همکارانش سرعت چرخش سه سیارک از جمله ۲۰۲۴ BX۱ و دو سیارک دیگر را که ۲۰۲۳ CX۱ و ۲۰۲۴ EF نام گرفتند، با استفاده از تصاویری که هنگام نزدیک شدن اجرام به زمین گرفتند، مطالعه کردند.

آن‌ها تکنیک جدیدی را برای محاسبه سرعت چرخش سرگیجه‌آور سیارک‌ها به کار گرفتند که در آن، اندازه دیافراگم دوربین به‌شکلی تنظیم می‌شود که زمینه پرستاره آسمان، نمایی شارپ (واضح با لبه‌های تیز) داشته باشد و سیارک به شکل ردی نورانی ثبت شود.

سیارکی که بر فراز برلین منفجر شد، رکورد سریع‌ترین چرخش وضعی را هم شکست

هنگام عکاسی از سیارک‌ها، دانشمندان معمولاً زمان نوردهی را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که هم سنگ متحرک و هم پس‌زمینه ستاره‌ای، نسبتاً واضح و نقطه‌ای باقی بمانند (مانند فیلم بالا)؛ اما اجرام نزدیک به زمین مانند ۲۰۲۴ BX۱ آنقدر سریع حرکت می‌کنند که برای ثبت نقطه‌ای و واضح آن‌ها به زمان نوردهی بسیار کوتاه نیاز خواهیم داشت.

بررسی تغییرات روشنایی جسم در طول مسیر (تصویر زیر) نشان می‌دهد که جسم در حال چرخش بوده و شکل کشیده‌ای هم داشته است. منجمان با اندازه‌گیری تکرار روشن‌ترین حالت درخشندگی سیارک نتیجه گرفتند که سرعت چرخش وضعی سیارک ۲٫۵۸۸ ثانیه، معادل با ۳۳هزار گردش وضعی در شبانه‌روز است.

به گفته محققان مزیت تکنیک جدید در آن است که اجازه می‌دهد تا روشنایی اجرام در طول زمان روی فقط یک تصویر ثبت شود. آن‌ها بر ابن باورند که این تکنیک در شناسایی سیارک‌های در حال چرخش بسیار مؤثر است. همچنین دانستن سرعت چرخش سیارک‌هایی که در نزدیکی زمین سرگردانند، می‌تواند در کاهش خطری که چنین اجرامی برای انسان‌ها و زیرساخت‌ها ایجاد می‌کنند مفید باشد.

دیگر خبرها

  • ماه در وضعیت اوج زمینی قرار می‌گیرد
  • این فناوری زمین را از گزند سیارک ها حفظ می کند
  • تصاویری خیره‌کننده از فوران‌های خورشیدی
  • برخورد ۲ شراره خورشیدی قوی به زمین
  • برخورد دو شراره خورشیدی قوی به زمین
  • دنباله‌دارها، سیارک‌ها و شهاب‌سنگ‌ها: بازدیدکنندگان فضا
  • پختن، سرنوشت شوم زمین و زمینیان؟
  • تصاویر نجومی شانزدهم اردیبهشت (۵ مه)
  • سیارکی که بر فراز برلین منفجر شد
  • خورشید را هرگز از این زاویه ندیده‌اید/ فیلم